Pályainterjú Halmi-Rusák Patrícia üzleti mentorral – online networking szakértővel

2023.02.04 16:02

 

 „Az ember, akivé válni rendeltettél,

nem más, mint az az ember,

akivé úgy döntesz, hogy válni akarsz.”

Ralph Waldo Emerson

 

Az üzleti mentorálás és az online networking szakmák innovatív szemléletükkel vonzzák a kíváncsi szemeket. Az Y és Z generáció nyitottsága pedig tagadhatatlan az online tér felé, mert nekik az egy játszótér, melyben lubickolnak.  A főkérdés az, hogyan lehet egy jól működő üzletet építeni az online térben a mentorás szemléletével támogatva.  Interjúmban Halmi-Rusák Patrícia üzleti mentor – online networker szakértőt kérdezem a szakma által adott lehetőségekről és kihívásokról.

1. Milyen motivációs erők mozgatják a mindennapjaidat?

Van egy megfoghatatlan vágy bennem, amióta az eszemet tudom, hogy tegyek, alkossak, létre hozzak valami maradandót, amivel jobbá tehetem a világot. Ez tudom, hogy nagyon nagy illúzió is lehet, viszont engem valóban ez motivál. Adni tudjak valamit, amitől jobb lesz a világ.

 2. Hogyan építetted fel magad, mint üzleti mentor és online networker? 

A hálózatépítésben engem mindig is az motivált, hogy hogyan találom meg másokban azt az erőt, ami az ő képességük, a szupererejük. Hiszem, hogy mindenkinek van valami, amiben különleges. Nagyon hamar felismertem, hogy számomra nem csak ez a legmotiválóbb, hanem ehhez van képességem és adottságom is. Imádok mentorálmi. Erre is helyezem az üzletemben a fókuszt. Az online „networkerség” pedig úgy jött, hogy felismertem, hogy paradigmaváltás van a szakmán belül, és elkezdtem 100%-ban online dolgozni. 2015-ben létrehoztunk egy olyan rendszert, amely Európában első volt, hogy ezt a szakmát 100%-ban online tudják emberek felépíteni, megismerni, úgy hogy közben Énmárkát is megtanítunk építeni. Hiszem, hogy az énmárkát önazonosan érdemes felépíteni, úgy, hogy nagyon prosperáló legyen minden szempontból, és értéket adó. Mit tudsz adni a világnak? - kérdéskörrel dolgozunk leginkább. Ebben a témában pedig pont most 2023. január 25.-én szerdán jön ki a könyvünk. Ez is mutatja, hogy nagyon élvezem az Énmárka építést.

3. Ha egy fiatal pályakezdő érdeklődne a szakmádról, hogy írnád le számára, milyen feladatai vannak az üzleti mentornak – online networker-nek?

Nagyon széleskörű feladatai vannak az embereknek, akikkel együtt dolgozunk, hiszen egy új szakmát tanulnak. A network marketing egy csodálatos szakma, aminek az alapja, másokat sikeressé tenni. Az a koncepció, hogy nem Te egyedül, hanem csak másokkal együtt, ez nekem nagyon tetszik. Az együttműködésre tanítja az embert, és arra, hogy másokat felemelni, másokban látni a jót. Hiszen, ha másokat sikeressé teszel, akkor te is az leszel. Ezt a koncepciót, vállalkozói gondolkodásmódot tanítunk. Értékesítés technikát, hiszen a Forever Living Prodect céggel dolgozunk együtt, egészség megőrzés területén és bár nem sales-es munkánk van, az Énmárkánkon keresztül mutatjuk meg a termékeket, de ez is része a szakmánknak. Énmárka építést, vezetést, gondolkodásmódot, vállalkozásfejlesztést, irányítást, hosszú távú gondolkodást tanítunk.

Illetve ezek mellett talán a legfontosabb a kommunikációt megtanítani, hiszen emberekkel dolgozunk. Toborzást tanítunk, hogyan tud új emberekkel megismerkedni, hogyan tud információt átadni, hogy mindez egyáltalán ne sales-es legyen, hanem teljesen természetes módon történjen. Ez számomra kimagaslóan fontos.

4. Milyen értékrend mentén épül fel az életed, és hogy jelenik ez meg az üzleti mentorálás folyamatában?

Hiszek az emberekben, hiszem hogy mindenkiben ott rejlik a jó, amivel óriási dolgokra képes és hiszem azt is, hogy igazából egy teljes boldog életet, csakis azáltal élhető, hogy kiteljesítjük önmagunkat. Mentorként Én ebben adok támogatást az embereknek, amolyan tiszta csatornaként működöm. Nem belevíve Önmagam, hanem megfigyelve Őt, és ahogy a szemembe néz vagy beszélgetünk, Ő Önmagát fogja megtalálni ebben az egészben. Ezek a legfontosabb értékrendjeim.

5. Hol kapcsolódik össze az üzleti mentorálás az online networking-gel?

Az üzleti mentorálás és az online networking az teljesen összefonódik, hiszen, ahhoz hogy üzleti mentor tudj lenni, ahhoz keresed az embereket, ehhez pedig szükséges az, hogy olyan Énmárkád legyen, ahol Önazonos vagy. Így olyan emberek fognak téged megtalálni, akiknek szívesen leszel az üzleti mentora. Énmárkát építünk, tartalmakat készítünk, értéket adunk, hogy eljussunk olyan emberekhez, akik minket keresnek, és ezáltal leszünk üzleti mentorok.

6. Véleményed szerint milyen karakterű személyiséghez illeszkedik leginkább az üzleti mentorálás és az online networking?

Ha karaktert kellene mondanom, akkor inkább a tanárok, mintsem a kereskedők. Az, aki szeretne emberekkel dolgozni, szeret valami különlegeset, nem megszokott dolgot csinálni. Szereti azt, hogy ne legyen határ, ne legyen limit abban, amit elérhet. Szeret nagyban gondolkodni. Térben, időben és anyagilag sem szereti a korlátokat, akkor neki való.

7. Ki vagy mi inspirálja a szakmai életed?

A szüleimtől kaptam óriási inspirációt a munkára, szorgalomra neveltek. Apukám és anyukám vállalkozók, apukám mezőgazdasági vállalkozást hozott létre, nagyon szép eredményekkel, Ő volt nekem a motivációm arra, hogy lehetséges. A munkával bármi lehetséges. Mindig azt mondta nekem, hogy bármit is csinálsz, csináld úgy, hogy jó legyél benne. Ők voltak a kezdeteknél.

Aztán rengeteg mentort kaptam magam mellé az üzleti életben, akik inspirálnak és fogják a kezem. A közvetlen mentorom, akihez kapcsolódtam az üzletben Knisz Edit, aki egy nagyon - nagyon bölcs nő, példaképem, és Ő mindig, mivel érez engem, így mindig tudja, hogy mit kell mondani. Az is jó ebben az üzletben, hogy ez a kapcsolat ez örök, mindig megmarad a mentorod, mindig fordulhatsz hozzá. Lesz egy olyan ember a családodon kívül is, aki nagyon szeretné, hogy Te sikeres legyél.

8. Meglátásod szerint milyen képességek, erőforrások szükségesek az online networker szakmához?

Hajlandó legyen változni és fejlődni. Aki hajlandó kilépni a komfortzónájából, elfelejteni azt, amit addig tud, és nyitottan egy új szakmát tanulni. Leginkább nekik. Kitartás kell hozzá, alázat, nagyban gondolkodás és Én kifejezetten szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni, akik szeretnének adni valamit a világnak, akik tudnak saját magukon túlmutató dologban hinni.

9. Mit üzensz azon fiataloknak vagy pályamódosítóknak, akik az üzleti mentorálás és az online networking szakma felé orientálódnak?

Aki erre az útra lép sokkal többet fog tanulni, mint egy új szakmát. Tehát bárhová is visz az élet, ha nem ez lesz az, amivel életed végéig foglalkozni fog, olyan készségeket, képességeket fogsz megtanulni, hogy ha, ledobnak bárhova is a világban, akkor egy nagyon - nagyon kompetens személy leszel arra, hogy valóra váltsd bármit is, amit szeretnél. Az oktatásunk, a fejlődési lehetőség, a sok - sok ismeret, és a gyakorlatiassága ennek a munkának, az aranyat ér.

10. Üzleti mentor és online networker szemmel mit látsz most, milyen lesz a jövő pár év múlva?

Az online világ ugye eléggé meghatározza a jelenünket, és szerintem a jövőnket is megfogja. A platform az változhat, lehet, hogy új platformok érkeznek vagy régiek fognak megerősödni. Én mindig keresem azokat a helyeket, ahol ezt az értékrendet a megfelelő hatékonysággal is tudjuk képviselni. Látom teljes mértékben ennek a relevanciáját. Plusz a személyes kapcsolódások az utóbbi időben újra előtérbe kerültek, így visszatértünk az offline kommunikációhoz is, de még így is az online jelen pillanatban a meghatározó.

11. Mit gondolsz képes lesz a biotechnika vagy egy robot az üzleti mentorálásra, és az online network építésére?

Érdekes kérdés, és nagyon tetszik nekem. Biztos, hogy képes lesz rá, de azt a pluszt, ami miatt hozzám kapcsolódnak azt nem fogja tudni megadni, amit Én érzékelek. Mi is egy rendszerrel dolgozunk, kvázi önműködő, mindent megkapnak az új mentoráltak videókban, képzésekben, de azt a pluszt, hogy van melletted egy ember, aki figyel rád, aki felismeri benned a képességet és ezt visszatükrözve fejleszt téged. Szerintem nagyon hosszú időnek kell eltelnie, ha valaha képesek is lesznek erre.

Köszönöm az interjút, Patrícia!

Köszönöm, Csilla!

 

 Halmi-Rusák Patrícia

 Üzleti mentor - online networking szakértő

 

  Interjúkészítő: Hegedűs-Gál Csilla

                         Karrier- és pályaorientációs tanácsadó

                         Szervezetfejlesztő

                         Élmény- és business coach

                         Tréner

 

Vissza