Pályainterjú Gintl-Reszegi Mária Professional Business Analyst szakemberrel

2022.10.28 19:00

„A célok segítenek, hogy azokra az életterületekre fókuszálj

mind a magán, mind a szakmai életedben, amelyek fontosak

és értelemmel teltek számodra.

Így elkerülheted, hogy azt tegyed, olyanná válj, és

azt érd el, amit mások szeretnének, és nem te.”

Catherine Pulsifier

 

Az üzleti elemző szakma egy viszonylag új keletű pálya- és karrierlehetőség a fiatalok és a tapasztaltabb szakemberek számára, akik otthon lesznek - vannak a projektmenedzsmentben, a változásmenedzsmentben, az IT területen, az üzleti élet mozgásaiban… Nekem első blikkre, olyan, mint egy üzleti polihisztor, akinek rálátása van az üzletre, mint emberre, mint eszközre, mint módszerre, mint folyamatra, mint piacra, mint eredményekre…

 

Mi volt az első benyomásod, amikor találkoztál az üzleti elemzéssel?

Amikor találkoztam ezzel a szakmával, akkor még nem hívták üzleti elemzésnek. A Malévnél dolgoztam egy nagy csoport vezetőjeként a Nemzetközi Elszámolási Osztályon. Nagy volt a csoport, mert sok különböző tevékenységet ötvözött. A csapatot úgy örököltem, hogy 6 hónapos lemaradásban volt. A projekt, amelyben már nem csak csoportvezetőként, hanem üzleti elemzőként is részt vettem azzal a céllal indult, hogy a lemaradást felszámolja. Hatékonyabb humán folyamatok, hatékonyabb rendszerfolyamatok kialakítása volt a feladatom. Kifejezetten szeretem a munkámban a teremtés, az új működés kialakításának lehetőségét. Csináljunk együtt valami jobbat, mint amilyen volt.

Milyen motivációs erők mozgatnak a mindennapjaidban?

Az új tanulás lehetősége. Ez a szakma mindig tartogat új és változatos témákat, amelyeket fel lehet fedezni. Másrészt új kollégáktól mindig újat tanulok. Új megküzdési stratégiák, új gondolati sémák. Harmadrészt minden munka szintetizálja és beépíti az eddig tanultakat. Azt se feledjük el, hogy munkánk által értéket teremtünk és ez engem elkötelezetté tesz. Aminek nincs értelme, abba nehezen állok bele.

Hogy néz ki az üzleti elemzés a gyakorlatban?

Sokan úgy gondolják, hogy az üzleti elemzés során követelményeket írunk és pont. Egyrészt az ehhez szükséges infókat össze kell gyűjteni dokumentumokból és jórészt más szervezeti szereplőktől, akik leterheltek, frusztráltak, és a válaszaikban nem tudják, hogy mit is kell pontosan megfogalmazni. Hogy mégis megszerezzem a szükséges infókat az rengeteg soft skillt igényel és változatos eszközöket. Másrészt modellezünk, hogy láttassuk a struktúrát és közös megértést hozzunk létre. Harmadrészt strukturáljuk az információkat, összefüggéseket hozunk létre. Stratégiailag szükséges gondolkodnunk, vagyis tervezünk, priorizálunk, döntéseket hozunk, döntést előkészítünk, annak érdekében, hogy leszállított termék a lehető legjobban közelítse a célt és oldja meg a problémát.

Milyen társszakmák kapcsolódnak ehhez a szakmaterülethez?

Az üzleti elemzés gondolkodásmódhoz közel áll a product owner szakma. A projektvezetők is sok üzleti elemzés tevékenységet végeznek. A rendszerszervezők és az üzleti elemzők között némi átfedés tapasztalható ma a magyar piacon.

Hogyan építetted fel magad, mint üzleti elemző?

Az üzleti elemzés alapja a józan paraszti ész. Eredetileg matematika-ének szakos tanárként végeztem. A matematika adja a rendszerszemléletemet, az ének irány a kreativitásomat hozzá. Később Gazdaságinformatikát végeztem a Corvinus Egyetemen. Ez hozzáadott a projektgondolkodásomhoz, de az igazi fejlődést a munkáim során a tudatos gondolkodás és tanulás adta. Szeretek a kollégáktól tanulni és a saját eszközeimet is szívesen osztom meg. Jó cégeknél voltam jó projektekben. A tapasztalataim keretezését a PMI-PBA minősítése biztosította. A humán és soft részem fejlődését a Grow trénerképző és a Qualified Facilitátor minősítésem emelte magas szintre, hiszen az üzleti elemzés nevével ellentétben legalább fele mértékben soft tevékenység.

Milyen értékrend mentén épül fel az életed, és hogy jelenik ez meg az üzleti elemzés folyamatában?

Hasznosság, hatékonyság, eredményesség. A társas kapcsolódások kifejezetten fontosak számomra és ezt a munkámban is minőségi szinten tartom, bár ezt az idő néha korlátozza sajnos.

Milyen módszereket, eszközöket, technikákat alkalmazol munkád során?

Hiszem, hogy az eszközöket, módszereket, gondolkodási sémákat kell gyűjteni. Nincs egy mindent elsöprő módszertan. Mi magunk egy sok eszközt tartalmazó kincses ládával a kreativitásomnak köszönhetően mindig megtalálom a helyzethez illeszkedőt, vagy átalakítom a helyzethez legközelebb állót.

Ami biztos, hogy a rajz, a vizualizálás nem maradhat el, hiszen az rendszerez és közös megértést biztosít. Márpedig ez a munkám egyik alaptétele. Ezért is tanultam sketchelni, amelyet a munkám során rendre használok.

Hogy néz ki egy üzleti elemző napja?

A mindennapokban úgy néz ki az üzleti elemzés, mintha egy tele naptár meetingem lenne és kész, viszont ez különböző emberekkel, különböző eszközökkel és különböző célokkal zajlik.

Véleményed szerint milyen személyiség szükséges az üzleti elemzéshez?

Azoknak való, akik szeretik a változatosságot, gyorsan tanulnak és szeretnek tanulni. Ez a munkakör kifejezetten mások előtt zajlik. Kérdéseket teszünk fel, facilitálunk, megbeszéléseket vezetünk. Ennek függvényében a visszahúzódó emberek nem fogják jól érezni magukat ezekben a tevékenységekben.

Kell egy magabiztosság hozzá kreativitással és bátorsággal ötvözve. Üzleti elemzőnek lenni egyfajta lead szerep. Vezetni kell a témát és vezetni kell a hozzá kapcsolódó stakeholdereket.

A maximalizmus igaz hasznos, de nem barátunk, ha túlzott a mértéke. Türelmesnek kell lenni és néha elengedni, annak ellenére, hogy nem értünk egyet.

Ki a példaképed? Szakmabeli vagy más területről érkezik?

Az én példaképem Györffy Kinga. Ő storytelling szakértő. Nem tudom megfogalmazni, hogy miért példakép számomra. Talán inkább a rezgése, a lénye nagyban hat rám. Azt hiszem, egy példakép tekintetében ez szükséges és elégséges :-)

Meglátásod szerint milyen képességek, erőforrások szükségesek az üzleti elemzéshez?

A világ minden erőforrása kevés lenne, ezért szükséges képesség a priorizálás.A kreativitás és a gyors tanulás képessége elengedhetetlen. A stratégiai és strukturált gondolkodás nélkül nem jutunk a végére.

Az viszont biztos, hogy legalább fele a munkánknak a társas kompetenciákhoz kapcsolódik, vagyis kommunikálunk, konfliktust kezelünk, kérdezünk, facilitálunk.

Mit üzensz azon fiataloknak vagy pályamódosítóknak, akik az üzleti elemző szakma felé orientálódnak?

Legyenek bátrak. Ugorjanak bele fejest. Egy olyan szakmáról beszélünk, amelyet ha jól csinálnak, akkor utána bármi lehet belőlük, annyi mindent tanulnak és fejlesztenek magukban. Én például a vállalkozásomat is üzleti elemzői fejjel építetem.

Üzleti elemző szemmel mit látsz most, milyen lesz a jövő pár év múlva?

Az üzleti elemző hatékonyabbá teszi a folyamatokat.Mi sem fontosabb a jelenben, hogy újrahasznosítsunk, valamint azt a problémát oldjuk meg, ami felmerül. Igen, jó lenne nagyobb lehetőségekben gondolkodni, remek változásokat kézen fogva kivitelezni, most viszont az energia és erőforrások szűkében fókuszálni szükséges a legfontosabb változásokra.

Üzleti elemzőként megtalálni a jó problémát elsődleges cél. Összehasonlíthatóvá tenni őket és a legfontosabbakon, legértékesebbeken dolgozni, szintén üzleti elemzés gondolkodás. Ez a kritikusság most elengedhetetlen, hogy ne fecséreljük erőforrásainkat feleslegesen.

Mit gondolsz képes lesz a biotechnika vagy egy robot az üzleti elemzésre?

Ha kivesszük a humán réteget az üzleti elemzésből, akkor biztosan, hiszen a gondolkodási sémák, amelyeket érdemes használnunk, az véges.

Viszont a humán része nem kivitelezhető robottal. Az empátia, ami ahhoz kell, hogy megnyissak egy információforrást, a konfliktuskezelés, amely mindennapos a projektéletben, a kreativitás, amellyel motiválttá és elkötelezetté teszem a projekt kollégákat, az még nem kezelhető robotok által. Inkább úgy mondom, hogy az én képzelőerőm nem terjed ki egy olyan robotra, ami ezt kezelni tudja.

„A tudás olyan, mint a hegymászás: minél magasabbra jutsz, annál tisztábban látsz és értékelsz.” Anonymus

 

Köszönöm az interjút!

Gintl-Reszegi Mária 

PMI-PBA - Professional Business Analyst Business analyst tréner, Tanácsadó, Facilitátor

+36-30/40-50-133

Weboldal, ahol megismerkedhetsz vele: www.insprl.hu
                                                                                                              

                 

Interjúkészítő: Hegedűs-Gál Csilla

                       Karrier- és pályaorientációs tanácsadó

                       Szervezetfejlesztési tanácsadó

                       Proaktív Business Coach

                       Tréner    

Vissza