Pályainterjú Gerendás Paula Festőművésszel

2022.11.11 09:39

 

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.Picasso

 

Amikor a festészetről vagy egy festőművészről szóló filmet, interjút látok, nekem mindig az jut az eszembe, hogy vajon milyen hosszú utat járt be a művész mire meglelte igazi alkotó Énjét, és milyen események, hatások, emberek által vált igazi alkotó személyiséggé.

 

Hogy lelheti meg szerinted a művész az igazi alkotó Énjét? Mitől lehet hiteles a művész a művészetében?

Szerintem az ember mindig is tudja, hogy ő egy alkotó személyiség. Arra van azonban szükség, hogy ezt a felismerését megőrizze és tudatosan úgy alakítsa a körülményeket, hogy művésszé váljon. A környezet hajlamos lebeszélni erről az elképzeléséről. Neki kell ezt kidolgozni és a munkát elvégezni.

Hiteles úgy lehet, ha rendszeresen olyan értéket tesz le az asztalra (itt a falra), amely olyan művészi kvalitást képvisel, ami megérinti a közönséget.

                                                               Rubin és smaragd

 

Meglátásod szerint ki lehet igazi alkotó személy, alkotó művész a mai világban? Mitől függhet ez?

Ez fejben dől el. Bárki lehet igazi alkotó személy, aki ragaszkodik az álmaihoz és odateszi a szükséges munkát, képezi magát és sokat-sokat gyakorolja a tevékenységet.

A környezet azt sugallja, hogy csak úgy lehet igazi művész, ha művészeti iskolát végzett és valaki “papírt és engedélyt adott arra”, hogy ő egy művész legyen. Azonban a mai világban dönthet valaki úgy, hogy ő egy művész és a saját erejéből ezt meg is valósítsa és ez legyen a hivatása.

 

Mit gondolsz minden művész - alkotó vagy minden alkotó - művész?

Minden művész alkotó, hiszen a semmiből hoz létre valamilyen érzékszervvel befogadható terméket. Akkor művész egy alkotó, ha annak tekinti magát és olyan hatással van a műalkotás befogadójára, hogy annak a szemében ez már művészet volt, amit ő megtapasztalt-befogadott.

                                                              Maros-parti séta

 

Hogy alakult esetedben az a fajta felismerés, hogy a Te utad a festészet lesz?

Én egy művész személyiség voltam rögvest, ahogy megszülettem. Minden művészeti ág nagy hatással volt rám és állandóan alkottam valamit. Az, hogy miért éppen a festészet lett az a művészeti ág, amelyben kifejezem magam, az már tudatos választás volt, 13 évesen.

 

Mit adott Neked a művészet, a festészet?

Szabadságot, önkiteljesedést, rengeteg szeretetet és megbecsülést. A Maslow piramis tetejét.

 

Milyen értékrendet képviselve lettél festőművész?

Nekem nagyon fontos, hogy amit csinálok, azt ne csak magamnak csináljam, hanem a közönség örömére. Kerülök bármilyen negatív hangvételű témát. Valamennyi alkotásom az élet örömét, a világ, a természet szépségét hivatott bemutatni, feldolgozni. Azt szeretném, hogy bármikor, amikor rátekintenek egy alkotásomra, akkor csodálatot, jó érzéseket keltsek a szívekben-lelkekben. Az a célom, hogy a vizuális kultúrát fejlesszem és jó példát mutassak más alkotóknak. Ezt sokszor tapasztalom, hogy már ilyen hatással vagyok.

 

Tapasztalataid szerint milyen képességek szükségesek a festőművészé váláshoz?

Önbizalom, kitartás, folyamatos önképzés, figyelembe venni mire van szükség.

                                                                        Bézs balett

 

Személy szerint milyen nehézségeket tapasztaltál eddig a művészi pályád során?

Amikor szakértők azt mondták, hogy nem vagyok elég jó abban, amit csinálok. Én tudtam belül, hogy mi van bennem, de még nem tudtam megmutatni.

 

A mai rohanó, válságokban „gazdag” világunkban milyen kihívásokkal nézhet szembe a művészeti szakma?

Azt, hogy nem tanították meg, hogyan boldoguljon egy művész a való világban.

 

Hogy néz ki egy művész napja, amikor alkot?

Folyamatosan keresem az új, különleges témákat. Rengeteget sétálok, kirándulok, utazom. Az utazásaim már az alkotási folyamat része. Megtervezem a témát, képet, megalkotom. A címadás is az alkotási folyamat része. Az én napom csupa öröm, amikor alkotok. Mivel szinte minden nap alkotok, ezért folyamatos örömet élek meg.

                                                                Szabad-Kikötő

 

Ki a példaképed? Szakmabeli vagy más területről származik?

Sok példaképem van. Szakmabeliek és nem. Engem mindenki inspirál, aki megvalósított valami értékeset, fontosat, különlegeset az élet bármely területén, amely az emberiség életét jobbá, szebbé, könnyebbé tette. Ha a kedvenc festőimre vagy kíváncsi, akkor az impresszionisták, a szecesszió a kedvencem.

 

Mit üzensz azoknak a fiataloknak és pályaváltóknak, aki a művészeti szakmát választanák a jövőben?

Hogy meg lehet élni belőle. A titok, hogy olyat kell alkotni, amit amikor meglát a közönség, döntés szülessen benne, hogy ez kell neki. Ha erre képes, akkor sikeres lesz.

 

Művészi szemmel mit gondolsz, milyen lesz a jövő pár év múlva? Képes lesz a biotechnika vagy egy robot a művészetre?

Már most is vannak olyan programok, amelyek segítségével könnyűszerrel alkotásokat lehet készíteni vagy maguk készítenek képeket.

A természetes igazgyöngy mindig értékesebb mint a tenyésztett változat. A masszázsgép masszírozása sohasem ér fel egy emberi kézzel végzett masszázzsal. Mindig lesznek, akik a “valódit” keresik. Lelket csak egy élő művész tud egy képbe beletenni és ezáltal élővé tenni. A gép nem.

 

Köszönöm az interjút, Paula :-)

Én is köszönöm az interjút, Csilla :-)

 

                    Gerendás Paula - Festőművész

Weboldalam elérhetősége kattintással itt:

 

Az interjút készítette: Hegedűs-Gál Csilla

Karrier- és pályaorientációs tanácsadó, Üzleti coach, Tréner


 

Vissza