Motiváló szervezet 1.

2015.09.23 12:54

A szervezetek működésének egyik legfontosabb feltétele a munkatársak koordinált együttműködése céljaik elérése érdekében, mely akkor hatékony, ha egyeznek a vállat érdekeivel. A motiváló vállalati kultúra megteremtése komoly kutató és elemző munkát igényel, melyhez a közös pontok megtalálása nélkülözhetetlen.

 

A szervezeti célok felismerése, a tevékenységek típusainak determinálása és a szervezeti egységek létrehozása megteremtik a feltételeit egy sikeres cég működéséhez, mert tökéletesítése hozzájárul a növekedéshez és *diverzifikációhoz.

Lépések a motiváló szervezeti kultúrához:

  1. Első jelentős lépés a jövőkép és a misszió megfogalmazása, mivel nélküle céltalan „téblábolás” lenne a szervezet élete. 
  2. A vállalati kultúra, filozófia jelenléte viszont alátámasztja a kitűzött elképzeléseket, az egyéni és vállalati igények kiteljesítésével egyetemben. 
  3. A motivációs rendszer kialakítását a külső-belső elemzések, a stratégia megfogalmazása, programozása, éves tervezés, és a menedzsment kontroll teszi teljessé teszi a szervezeten belül. 
  4. A környezeti szempontokat figyelembe véve, fontos a vállalati kultúra beilleszkedése az adott gazdasági – piaci - munkavállalói közegbe, mivel mindezek a dolgozói *attitűd érvényesülésére adnak lehetőséget, vagyis érdemes figyelni az *asszimilálódásra. 
  5. A cég története, filozófiája és a piacon elfoglalt helye döntő erővel határozza meg a róla kialakítható képet. A tradíció szoroson kapcsolódik a szervezet arculatához, ezért a szervezeti *image-ra dolgozói,  fogyasztói szinteken is szükséges ügyelni, a vállalati *interperszonális és *intraperszonális egyensúly megteremtése mellett.

Következő cikkemben az egyéni motivációk felismeréséről írok, melyek a vállalati sikeresség növeléséhez vezethetnek, amennyiben a jó embert választottunk az adott pozícióra, és megtaláltuk a közös nevezőket - cég cél és munkatársi cél között.



  • Determinálás: determinál: meghatározás
  • Diverzifikáció: kockázat csökkentésére irányuló magatartás a portfólió (értékpapírok, vállalati üzletágak) bővítése által
  • Attitűd: magatartás, viselkedés, modor, szellemi beállítottság, szerep
  • Asszimilálódás: asszimilál: beolvasztás, hozzáidomítás valamihez
  • Image: arculat
  • Interperszonális: egyének közötti, személyes
  • Intraperszonális: egy adott személyen belüli

 

Vissza