Miért érdemes szakmát tanulni

2016.01.18 18:01

 

„Eredetileg valóban úgy volt, hogy mérnök leszek, de az a gondolat, hogy a kreativitásomat olyan dolgokra használjam, amelyek a hétköznapi élet praktikus oldalát szolgálják, s mindezt puszta nyereségvágyból tegyem, egyszerűen elviselhetetlen volt számomra. Szerintem a gondolkodást önmagáért kell művelni, akárcsak a zenét!” Albert Einstein

 

Nyitás:

„A szakma, nagy kincs” - mondják a mai öregek és tapasztaltak. A rendszerváltás előtt, amikor még nem dívott mindenkinek diplomát szerezni, becsülete volt a szakmának. A szakmát szerzett fiatal hamar talált munkát, és nem is nagyon kellett keresgélnie az egészen más gazdasági, politikai és közösségi szellem jellemezte időben.

A szakképzés fejlesztése:

A mai magyar szakképzés folyamatos fejlesztésre szorul, ami el is indult 2015-ben a szakképző centrumok létrehozásával, a vállalati kooperációs – munkaerő-piaci igényeket kielégítő képzésekkel. A jelentkezőket ösztöndíjas rendszerrel támogatják, a tanulmányi eredmények függvényében és a vállalati kooperáció keretében a legjobbaknak munkát sem kell keresnie, mivel azonnal felszippantják az érintett cégek. Ez a tendencia sajnos, leginkább a hiányszakmás képzésekre igaz.

Kardinális kérdés: a bérezés

A tapasztalt szakembert keresik, és jól megfizetik. Referenciákkal a kézben, a munkavállalás és a megrendelés felvétele is lényegesen egyszerűbb. A bér, mint oly sok szakmánál és szakmai szintnél, függhet, attól, hogy magánzóban vagy egy vállalat kereteiben helyezkedik el az érintett. A vállalati bér, leginkább a cég nagyságától, megrendelőinek számától, földrajzi elhelyezkedésétől függ. A magánzóban (vállalkozói létben) összetettebb feladat a szakmunka végzése, de egy hiányszakma – mondjuk ács – esetén átgondolt marketinggel kiváló esélyek nyílnak a megélhetést biztosító munkára.

Mi a helyzet, ha nem vesznek fel a felsőoktatásba?

A fiatal pályaválasztót nagy sokk éri, amikor szembesül a ténnyel, hogy nem vették fel a megpályázott szakra, a felsőoktatásba. Ilyenkor felmerülhet a kérdés: Mi legyen, mit csináljak? A válasz sokszínű: szakmatanulás (felsőfokú szakképzés), egyéb divatos OKJ megszerzése, nyelvtanulás szülői segítséggel, önkéntesség …! A hiányszakmai képesítés megszerzése szinte azonnali lehetőséget kínál a munkavállalásra és a saját pénzkeresetre, de az esetek többségében a szülő az, aki dönt. A szakmunka presztízse alacsony (mint tudjuk), és ennek függvényében sok szülő azt sulykolja, hogy egy divatos OKJ-s képzést vagy nyelvet tanuljon gyermeke, melyek persze nem rossz alternatívák, csak ugye ezek megszerzése után nem lesz azonnali munkalehetőség, és pláne nem olyan, amilyet a fiatal szeretne, vagy megálmodott magának.

Más a kérdés: ha csak átmeneti megoldásnak szánjuk az ilyen-olyan képzéseket, az újabb felvételiig – pótfelvételi, keresztféléves felvételi -, érdemes viszont belegondolni milyen hosszú távú és gyakorlati sikere, eredménye lehet, annak, ha gyermekünk egy szakmával a kezében megy a felsőoktatásba. Igen, a gyakorlatorientált felsőoktatási duális képzésen: diploma és szakmai tapasztalt is szerezhető. Ez egy szuper lehetőség, annak, aki ambiciózus, nagyon kitartó és szorgalmas, mivel az egyetemen/főiskolán és a munkahelye is teljesíteni kell, a felvételikor és a tanulmányok alatt egyaránt!

Érettségi vagy szakma?

Az érettségi munkaerő-piaci értéke majdnem egyenlő a nullával. Ez kicsit erős, de így van! Az elhelyezkedési rátája nem ér fel azzal, ha a fiatal egy vagy több szakmával rendelkezik. Igen, tudjuk nagyon jól, hogy az érettségi belépő a felsőoktatásba, de kérdem Én, mi van akkor, ha a fiatal nem hozza a várt eredményeket, és nem veszik fel sehova. Mi marad? Az ÉRETTSÉGI és kész. Jobb esetben van mellette nyelvtudás, informatikai tudás és jogosítvány, mert ezek a kompetenciák erősíthetik a munkaerő-piaci értékét, de még így sem lesz könnyű feladat munkát találni. Véleményem szerint a jó partner hálózattal rendelkező szakközépiskolai képzés a megoldás, mely szakmával, tapasztalattal és érettségivel is felruházza a fiatalt.

Zárás:

Most néhány kedvenc idézetemmel zárom a sort, melyek a munkáról és a kitartásról szólnak:

Sok embernek egy élet sem elég rá, hogy megtalálja magában, mi az a nagy és kivételes tudás, ami csakis az övé. Figyeld meg, az emberek többsége ugyanaz után a szekér után fut. Azt mutatták neki a tévében, azt sulykolják nap nap után, ő meg lohol, hogy utolérje, pedig az a szekér nem is az övé. Száraz Miklós György

Mit csinál a legtöbb ember? Kis feladatot vállal be és nagy sikerélményt szeretne. De a kis eredmény az nem lesz nagy durranás. Márpedig ők nagyot szeretnének. És ebből jön a frusztráció. A frusztrációból pedig az irigység. Irigyek lesznek arra az emberre, aki sikeresebb, de azt nem veszik számításba, hogy a nagyobb siker mögött mennyi munka áll. Csernus Imre

Amit pusztán pénzért csinál az ember, azt rosszul csinálja. Jules Verne

Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során. Konfuciusz

Csigalépcső vezet minden magas tisztséghez. Francis Bacon

Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni. Napoleon Hill

Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár. Thomas Alva Edison

Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során.” Konfuciusz

 

Érdemes elgondolkozni a szakmatanulásról, a diplomáról …, mivel hamarosan itt a felvételi.

Látogassatok ki az EDU kiállításra is, mely 2016.január 21-23-án lesz a Syma-ban.

Bővebb info a rendezvényről: www.educatiokiallitas.hu  

„AZ ÉLET LEGYEN VELED”

Vissza