Ergonómia a munkamotiváció szolgálatában

2015.10.06 10:43

          „Az ergonómia egyszerűen fogalmazva a dolgozó és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozása. Ez a szó a görög “ergos” szóból származik, ami munkát jelent, és a “nomos” szóból, ennek jelentése törvény.” https://www.erg.bme.hu/Emania/1999/Bara0001/INDEX.HTM

         Az ergonómia a dolgozók feladatainak hatékony elvégzését támogatja az optimális fizikai környezetet kialakításával. A fizikai környezet a hőmérséklettel, a megvilágítással, a zajjal, a berendezésekkel, a személyes térrel és helyest testtartással foglalkozik. Az ergonómiai szempontokat szem előtt tartó munkahely megteremtése során a szervezet figyelembe veszi az egyéni igényeket. Az információkat kérdőíves felmérés, megfigyelés vagy interjú módszerének alkalmazásával szerezhet dolgozóitól és vezetőitől. A tudatos tervezés eredményeként a termelékenység növekedése, a csökkenő fluktuáció és táppénz említhetők.

A munkaszervezés és a szociális környezet optimalizálása szintén az ergonómia tárgykörébe tartozik, ezért érdemes komolyan figyelni a szervezési elvek, koncepciók érvényesülésére, és a munkavállalói interperszonális kapcsolatokra.

 

         Az irodai ergonómia, a bútorok, asztalok, székek elrendezésére, a megvilágításra (fénytechnika), a személyes tér megteremtésére, a levegő minőségére (hőmérséklet, szellőzés, páratartalom), zajra szükséges figyelni.

A számítógépes munkavégzés egy specifikus területe az irodai munkának, ugyanis a monitor elhelyezése, a megfelelő szögek megtalálása, a fénytechnika alkalmazása nagyban hozzájárul a munkavégzés minőségéhez, és a dolgozók szemének romlásának elkerüléséhez. A munkaközi szünetek, tornák is segítik a dolgozók pihenését és regenerálódását. 

          A monitoros munka során figyelemmel kell lenni, hogy: a monitor egyszínű vagy színes, hagyományos vagy lapos, forgatható vagy dönthető, lehetséges-e a 20 fokos beállítás, állítható-e az asztal magasság, a monitor asztalon, állványon, gépházon található, roletta, reluxa, szalagfüggöny, textilfüggöny vagy paraván van az irodában, mennyi a képernyős munkahelyek száma a szobában. A megfelelő munkafeltételek kialakításához alapos vizsgálatra, tervezésre és dolgozói felmérésre van szükség, a teljesítmény növelése érdekében.

         Az ergonómiai tényezők motiváló hatásként jelennek meg a szervezet életében, mivel komfortosan végezhetjük feladatainkat. Mindenki értékeli, ha munkavégzés közben nem fájdul meg a szeme vagy háta, nem süketül meg a zajtól, nem lép be senki a személyes szférájába, nem gyullad meg a melegtől, nem fagy meg a hidegtől. Lényeg a harmonikus munkakörnyezet megteremtése az egyéni igények és a munka specifikusságának szem előtt tartásával.

„A munkavédelem olyan terület, amely segíti a többi területet üzleti céljaik megoldásában. A munkavédelmi rendszer, miközben kontrollálja a káreseményeket (loss control) a vállalatok működésének minden területén és védi a vállalat különböző területeit ,hozzájárul a többi terület sikeréhez.” https://www.testman.hu/HRSzakirodalom/HumanFokuszban.htm

Vissza